Zielony jęczmień, ogromne możliwości

0
63

Często zapominamy o tym, jakim dobrodziejstwem obdarzyła nas natura. Wiele roślin, często nawet takich, obok których przechodzimy każdego dnia, posiada właściwości lecznicze. Jednak, rzadko kiedy w ogóle zdajemy sobie z tego sprawę. Warto poznać niektóre z nich, aby w razie potrzeby, przypomnieć sobie o naturalnych metodach leczenia.

Jedną z bardzo dobrze wpływających na nasz organizm roślin jest jęczmień. Zwłaszcza jęczmień zielony ma naprawdę wiele właściwości. Działa on przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo oraz przeciwwirusowo. W jego składzie jest bardzo dużo witamin. Niektórzy są zaskoczeni, że znajduje się w nim więcej witaminy C niż w soku pomarańczowym oraz więcej beta-karotenu niż w marchwi. Świetnie działa na cukrzyków, wspomaga leczenie układu naczyniowo sercowego, podaje się go podczas leczenia trądziku i innych zmian skórnych. Żelazo, wapń, magnez, cynk, a także antyoksydanty i witaminy z grupy B – wszystko to można znaleźć właśnie w jęczmieniu!

 

Jak przygotować sok z zielonego jęczmienia?
Przygotowanie soku z zielonego jęczmienia jest bardzo proste. Proszek rozpuszczamy w szklance chłodnej wody, w szklance soku z owoców lub świeżo wyciśniętego soku. Bardzo ważne jest, aby woda zawsze była chłodna, ponieważ gorąca może spowodować straty witamin oraz enzymów zawartych w jęczmieniu. Tak przygotowany sok należy pić, najlepiej dwa razy dziennie, ok. 0,5 godziny przed posiłkiem. Jeżeli nie odpowiada Ci forma soku, proszek z jęczmienia możesz dodawać do zup, surówek czy jogurtów.